Klimatyczne kawiarnie w Krakowie do pracy z laptopem
Listopad 20, 2018
Pieluchy flanelowe przyjemne dla skóry dziecka
Styczeń 10, 2019

Naczynie wywodzące się ze starożytnych Chin

Patelnia wok przywędrowała do Europy z Chin. Wynaleziona została setki lat temu i z powodzeniem używana jest dziś na całym świecie.

Kształtem różni się ona od tradycyjnych patelni używanych w naszych domach. Jest jednak naczyniem bardzo wszechstronnym i doskonale łączy zalety patelni oraz garnka.

Dlaczego wok jest wyjątkowy ?

Kształtem różni się ona od tradycyjnych patelni używanych w naszych domach. Jest jednak naczyniem bardzo wszechstronnym i doskonale łączy zalety patelni oraz garnka.

W swoim wyglądzie przypomina bardziej dużą misę z dwoma bocznymi uchwytami niż garnek. Dzięki cienkim ściankom patelnie wok szybko i równomiernie się nagrzewają, co sprawia że oszczędzamy nie tylko swój czas, ale i zużywamy mniej energii.

A jak powszechnie wiadomo skrócony czas smażenia sprawi, że potrawa zachowa więcej witamin i minerałów.

To jednak nie koniec zalet tych naczyń !

Małe dno naczynia sprawi, że zużycie oleju, oliwy bądź smalcu jest minimalne.
Co więcej, wok umożliwia nam duszenie lub gotowanie posiłków na parze.

Patelnie woki są niezastąpione, jeśli zamierzamy zgłębiać tajniki kuchni azjatyckiej.

Potrawy azjatyckie z reguły przygotowywane są na niewielkiej ilości tłuszczu oraz zawierają wiele warzyw. Wok umożliwi nam dokładne odwzorowanie smaku i proporcji w potrawach.

Ponadto odkryjemy dzięki niemu moc nowych i nieznanych nam wcześniej smaków.

Cała reszta zależy już tylko od naszych umiejętności kulinarnych i chęci nauczenia się nowych potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *